Drömljus Helsingborg

Var med och rita din drömlampa! Ungdomar från bostadsområdet Närlunda var med och skapade belysningen längs med gång- och cykelvägen.

Helsingborgs kommun
Uppdragsgivare
Helsingborg
Plats
2020
År

Under namnet ”Drömljus” fylldes Helsingborg med olika ljus- och ljudinstallationer skapade av ett svenska och internationella ljuskonstnärer och designers. Olsson & Linders installation köptes in som ett permanent verk av kommunen.

Tillsammans med barn och ungdomar från bland annat Närlunda fritidsgård skissade barnen fram fantasifulla alster som vi sedan tillverkade som lysande skulpturala verk. Dessa placerades längs ett stråk på väg till och från själva bostadsområdet. Ett sätt att skapa både trygghet och identitet.

Sagt om projektet.

Det är ett viktigt stråk för dem som bor här men platsen upplevs som mörk och otrygg. Vi försöker göra den mer attraktiv, dels genom att städa upp kring stigen och dels genom att öka belysningen. Samtidigt vill vi tillföra något till en annars ganska bortglömd gång- och cykelväg.

Cecilia Fredriksson på Stadsbyggnadsförvaltningen

Jag tänkte på att när man går här så ska man följa sina drömmar. Men jag trodde aldrig att just min teckning skulle bli ett konstverk, det känns kul att det blev så. Här kanske man kan gå förbi i framtiden och visa sina barn.

Latifa Kertam

Jag kommer att ta den här vägen oftare. Nu tänker man på konstverken när man går här, i stället för att tänka på att det är läskigt som man gjorde innan

Mariam Mustapha

Ett av våra mål är att öka ungdomarnas delaktighet och det här är en del i det arbetet. Det finns en stolthet över att ha skapat något själva och det leder även till en stolthet över sitt område.

Fritidsledaren på Block 15, Abdele Abdijama